Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Huren / Woningen verhuren

Woningen verhuren

Als eigenaar kunt u ervoor kiezen om uw onroerend goed te verhuren.

Normen en veiligheid

Verhuurders moeten ervoor zorgen dat de woning voldoet aan een aantal basisvereisten op het vlak van veiligheid, hygiëne en bewoonbaarheid.

De Brusselse Huisvestingscode maakt deel uit van de instrumenten die ingevoerd werden om de vaak ontoereikende leefomstandigheden van de Brusselse huurders te verbeteren. De Huisvestingscode heeft als doel om het recht op fatsoenlijke huisvesting, zoals bepaald in artikel 23 van de Belgische Grondwet, voor alle Brusselaars in de praktijk te brengen.

Registratie van het contract

De registratie van het contract is een verplichte formaliteit die door de eigenaar geregeld moet worden.

Betaalbare woningen verhuren

Als eigenaar kunt u ervoor kiezen om uw onroerend goed te verhuren tegen een lage huurprijs aan mensen met een bescheiden inkomen. Dit kan via de sociale verhuurkantoren (SVK).

De SVK garandeert u een risicoloze en probleemloze verhuur. In ruil voor een prijs die onder de marktprijs blijft, geniet de eigenaar tal van diensten en garanties.

De belangrijkste diensten en garanties voor de eigenaar:

  • Het huurgeld wordt elke maand gewaarborgd (zelfs bij verhuurleegstand of indien de huurder niet betaalt);
  • Het SVK onderhoudt het pand als een “goede huisvader”: de eigenaar kan erop rekenen dat hij zijn pand in goede staat terugkrijgt (dekking van de huurschade aan het einde van het contract, op de normale slijtage na).
  • Het SVK staat in voor het volledige beheer van de verhuur (selectie en opvolging van de huurders, sluiten en registreren van de huurovereenkomsten, plaatsbeschrijvingen…).
  • De eigenaar kan renovatiesteun krijgen, naast premies voor woningrenovatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
  • Fiscale voordelen: Door het beheer van zijn goed toe te vertrouwen aan een SVK, geniet de eigenaar van een vrijstelling van de onroerende voorheffing (voor 01/01/2018 werd de onroerende voorheffing met 36% verlaagd).


Hoe verhuurt u uw pand via een SVK?

De eigenaar moet contact opnemen met een SVK.

Meer informatie daarover vindt u op de site van de FEDSVK.

Gerelateerde inhoud
SVK’s

Document acties