Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Kopen en verkopen / Rechten en plichten / Normen en veiligheid / Overlast / Binnenluchtvervuiling

Binnenluchtvervuiling

We zitten ongeveer 80% van onze tijd in gebouwen: thuis, op het werk, voor onze vrijetijdsbesteding… Kortom, de kwaliteit van de lucht die we daar inademen, is enorm belangrijk. Toch is de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter dan buiten! Hierbij enkele tips ...

We zitten ongeveer 80% van onze tijd in gebouwen: thuis, op het werk, voor onze vrijetijdsbesteding… Kortom, de kwaliteit van de lucht die we daar inademen, is enorm belangrijk. Toch is de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter dan buiten!

De oorzaken zijn heel divers: huishoudproducten (onderhoudsproducten, cosmetica, pesticiden, verf…), de manier waarop we verwarmen en koken, tabaksrook… en we vergeten we ook niet het gebrek aan verluchting en het slechte ontwerp van sommige gebouwen.

Het effect van binnenluchtvervuiling is soms groter dan die van vervuiling buitenshuis. Uw woning kan dus de bron zijn van bepaalde ziektes zoals allergieën, ademhalingsproblemen… Praat erover met uw arts. Als hij dat nodig vindt, kan hij de groene ambulance (RCIB) inschakelen). De groene ambulance komt bij u thuis metingen doen om na te gaan of er sprake is van binnenluchtvervuiling die aan de oorzaak ligt van uw gezondheidsproblemen.

Enkele basistips

Gebouwen isoleren is de trend. Daarom is het belangrijk dat u ofwel een mechanisch verluchtingssysteem installeert, ofwel gewoonweg regelmatig uw woning verlucht. Het is aanbevolen om minstens twee per dag 15 minuten te verluchten.
Om de binnenluchtvervuiling te beperken, vermindert u het gebruik van:

  • onderhoudsproducten
  • renovatieproducten
  • bouwproducten.

 

Meer weten:

Publicaties:

Contact:

Leefmilieu Brussel: 02 775 75 75 of info@leefmilieu.irisnet.be

 

Document acties