Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Nieuws / CALICO, een innovatief Brussels cohousing project bekroond door Europa

CALICO, een innovatief Brussels cohousing project bekroond door Europa

Geboren worden, leven en sterven in een solidaire en geborgen omgeving, dat is ‘het hart’ van dit cohousing project CALICO.

Het door Brussel Huisvesting voorgestelde ‘CALICO’-project behoort tot de 22 laureaten die op 10 oktober 2018 bekroond werden uit in totaal 200 projecten die in het kader van het Europese “Urban Innovative Actions” programma ingediend werden.

Dit Europese programma biedt stadbesturen de mogelijkheid om nieuwe en experimentele oplossingen uit te testen, die passen binnen een duurzaam stedelijk ontwikkelingsbeleid. Het project dat in samenwerking met verschillende Brusselse partners zal gerealiseerd worden, kan rekenen op een Europese subsidie van 5 miljoen euro.

CALICO, wat staat voor ‘CAre and LIving in COmmunity’, zal in de loop van de volgende twee jaar gebouwd worden in Vorst. Concreet gaat het om 33 woningen, verdeeld over drie woongroepen. Al deze woningen worden ontwikkeld op Community Land Trust gronden. Dankzij deze formule zullen de woningen betaalbaar zijn én blijven voor lage inkomens.

CALICO wil nieuwe vormen van samenwonen verkennen waarbij solidariteit tussen de bewoners centraal staat. Jongere en oudere bewoners engageren zich om mekaar te helpen en te ondersteunen.

CALICO is een intergenerationeel cohousingproject. De door de vzw Pass-ages ontwikkelde woongroep voorziet binnen het project een geboorte- en sterfhuis.

CALICO heeft ook aandacht voor het aspect ‘gender’. Zo zal de woongroep, die door de vereniging Angela D opgericht wordt, de nadruk leggen op de specifieke woonproblemen van vrouwen.

Het project zal einde 2020 klaar zijn.

Meer info

Document acties